Magiicas Kennel

Valpens första tid

    • Avmaskning och veterinärbesök
    • Hälsokontroller
    • Utfodring
    • Tänk på att...

Vi följer Svenska Kennelklubbens (SKK) bestämmelser. Leverans sker tidigast vid 8 veckors ålder. Valparna är då registrerade, avmaskade, vaccinerade, veterinärsbesiktigade och chip-märkta samt försäkrade i 3 år mot dolda fel. Pass kan ordnas inför valpleverans vid efterfrågan men bekostas då av valpköparen själv. Vid leverans medföljer mat för den första tiden, skötselråd, koppel och halsband. Våra valpar växer upp i lugn familjemiljö. De blir vana vid vardagliga ljud och socialiseras i olika situationer. Allt för att skapa den bästa grund för att du ska få hem en trygg valp. Under den första tiden får tiken och valparna ro om varandra i lugn och ro. När de är äldre och börjar bli mer rörliga får de vara med oss vid vardagliga aktiviteter inom- och utomhus för att socialiceras vid familjeliv och övriga hundar i kenneln.

Avmaskning och veterinärbesök

Valpen är avmaskad hos oss vid 2, 4, 6 och 8 veckors ålder. Avmaskning ska ske igen vid 12 veckors ålder samt vid ett års ålder. Därefter görs det vid behov. På apoteket finns passande preparat, ex Welpan vet (flytande form). Apoteket har även Milbemax och Drontal tabletter som används för avmaskning mot bandmask, spolmask och även mot dvärgbandmask vid utlandsresor. Det är dock inte nödvändigt att använda ett starkare preparat än nödvändigt på hunden. Valpen är vaccinerad vid 8 veckors ålder. Omvaccinering av valpen ska ske vid 12 veckors ålder, samt vid 1 års ålder. Därefter ska hunden omvaccineras minst vart 4:e år. Vi rekommenderar att hunden årligen vaccineras mot kennelhosta. Om du ska ställa ut din hund utomlands eller åka på semester till ett annat land med hunden gäller andra regler för rabiesvaccinering och avmaskning mot dvärgbandmask. Dessutom ska din hund då ha ett utfärdat pass, vilket införskaffas hos veterinär. Se Jordbruksverkets hemsida för gällande regler, samt motsvarande myndighet i det land du ska besöka.

Hälsokontroller; HD- och ED röntgen, ögonlysning, mentaltest etc.

Vid ca 24 månaders ålder ska hunden höftledröntgas (Hd/ed) samt ögonlysas. Exakt när det är lämpligt att röntga beror på den enskilde individen och dess tillväxt. Hanhundar tar vanligtvis längre tid på sig att utvecklas än tikar. Vid röntgen ber vi er kontrollera såväl höftleder (Hd) som armbågar (Ed), då hunden bär upp en stor del av sin vikt fram. Be att veterinären samtidigt kontrollerar bettet på hunden, att den har rätt antal tänder och att testiklarna är på plats på hanar, samt att veterinären för in resultatet på stamtavlan. Meddela oss resultatet då vi vill följa upp min avel för utvärdering. 


Vi brukar försöka samla ihop kullsyskon inför gemensamma hälsotester och mentaltest vid ungefär två års ålder, detta för att få en samlad avelsutvärdering för kullens mentalitet tillsammans med övriga hälsokontroller. Inför detta skickar vi ut information ut till er. Om ni inte har möjlighet att delta vid inbokat tillfälle ser vi gärna att ni väljer att genomföra ett BPH/MH i ert eget närområde.

Utfodring

Vid ungefär 3 veckors ålder börjar valparna att få smaka på uppblött valpfoder, blandat med exempelvis lite köttfärs, rå äggula eller A-fil. Vi använder oss av kvalitetsfoder, torrfoder, och ger även våra hundar färskfoder. Vid 8 veckors ålder äter valpen 3 gånger/ dag ca 1-1,5 dl torrfoder. Blöt upp maten i vatten tills det är mjukt, ca 15-20 minuter. Anpassa mängden undan för undan vartefter valpen växer. Ni kan även minska tiden för blötläggning succesivt då valpen oftast brukar vilja ha mer tuggmotstånd när den blir äldre, och magen är mer anpassad för fastare föda.


Mellan 2-6 månaders ålder ska valpen utfodras 3 gånger om dagen, från ca 6 månaders ålder 2 gånger om dagen. Bli inte orolig om valpen inte vill äta vid enstakta tillfällen, lyft då upp maten och erbjud maten vid nästa mål istället. Är hunden pigg och kry och dricker vatten behöver man inte oroa sig. Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten i en skål på golvet. Ge gärna valpen (även som vuxen) exempelvis råa morötter och gurka. Ge endast tuggben vid enstaka tillfällen, de innehåller ganska mycket salt och kan slå ut magen och kan dessutom fastna i halsen på en liten valp. Lämna aldrig valpen obevakad om den tuggar på ett ben. Vi brukar rekommendera att istället köpa tugghorn till hunden; av ren, dovhjort eller kronhjort.  


Ge ALDRIG hunden ben av fisk, fågel eller fläsk! Även choklad, lök eller vindruvor ska undvikas då dessa är väldigt giftiga för hunden. Växter är också farliga för din hund att äta, ex alger (akut), julstjärna, påskliljor, idegran, murgröna och lök av tulpan. Även en del mediciner så som Magnecyl (Acetylsalicylsyra), Ibuprofen eller Alvedon (Paracetamol) kan ge kraftiga reaktioner. Glykol är dödligt! Om du misstänker att din hund ätit något olämpligt, ta först reda på vad den ätit, hur mycket och när, är det kemikalier försök få tag på förpackningen, vilka symptom har hunden? Ring veterinär/ och eller giftinformationscentralen omgående!


En vuxen lapphundstik väger omkring 15-16 kg och en hane ca 18-20 kg, dock kan detta skilja sig individuellt. Idealiskt är att du ska kunna känna revbenen på din hund och att buken ska vara fast och indraget. Det är väldigt viktigt att valpen inte blir för tjock, då det belastar, bland annat, höfter vid uppväxten.


Fodret ni får med er vid leverans av är ett valpfoder och utgör ett fullkostfoder. Det betyder att ni inte ska ge valpen extra vitaminer eller mineraler. Allt den behöver finns i fodret. Detta foder ska valpen äta tills ungefär 10-12 månaders ålder, sen är det dags att gå över på vuxenfoder. När exakt det är dags att byta beror på valpens tillväxt, då detta kan vara väldigt individuellt. Fråga gärna om du är osäker. Under valpens första år bör ni heller inte ge den matrester, detta förstör vitamin och mineralbalansen i fodret och kan påverka valpens tillväxt. Tillsätt en matsked laxolja/ nutrolinolja i maten någon gång per vecka för att säkerställa tillgång på viktiga essentiella oljor hos hunden. Ge hårdkokt ägg vid enstaka tillfällen. Ägg är en proteinrik källa för muskulaturen och tillgodogörs maximalt när det ges kokt.

Tänk även på att...

Allt grundläggande och mer praktiska saker är ordnade när ni hämtar hem er nya familjemedlem. Skapa så mycket trygghet och ro som möjligt, helst ska hela familjen ha möjlighet att vara med valpen den första tiden. Ta inte hem besök eller ta ut valpen på äventyr innan den hunnit vänja sig vid sin nya familj. Valpen har heller inte fullgott skydd innan den är omvaccinerad vid 12 veckors ålder, avvakta därför att träffa andra hundar (utanför eventuellt befintliga i familjen) innan valpen blivit omvaccinerad och hunnit skaffa sig den motståndskraft den behöver.


Valpen är också nyfiken och provsmakar gärna på saker som ligger framme. Valpsäkra ert hem, plocka undan exempelvis barnens små leksaker, sladdar och dylikt som kan vara intressanta att tugga på. De kan skada valpen samtidigt som resan till veterinären kan bli mycket kostsam. Det bästa är att till en början begränsa valpens rörelsefrihet till ett rum,  men sätt aldrig in hunden i en bur - det strider mot djurskyddslagen. Välj ett oömt rum där du själv oftast vistas i, avgränsa till resten av hemmet med en grind eller kompostgaller. Se till att valpen får en egen sovplats där den i lugn och ro kan koppla av utan att bli störd.     

Vänj er valp tidigt vid olika typer av behandlingar och beröring, undersök din hunds öron, ögon, mun och tassar. Det hjälper till ex när ni ska besöka veterinären eller så småningom ställa ut er hund. Tänk på att en valp gärna plockar upp saker i munnen ute (eller inne) som inte är lämpliga att äta som ni behöver ta ut. Klipp klorna lite och ofta, akta så ni inte klipper i pulporna. Borstning och kamning är inte alltid något som hunden helt frivilligt går med på, tänk då på att inte tvinga hunden utan att öva korta stunder varje dag tills den känner sig trygg med situationen.


Små valpar kommer inte hem rumsrena, det krävs en hel del tålamod och inlärning. Hur snabbt det går beror på dig som ägare. Håll uppsikt över valpen, visar den tydliga tecken på att det är dags, lyft då lugnt upp hunden och ta med den ut. Du kan också vara säker på att valpen behöver göra ifrån sig när den ätit, sovit eller lekt. Vänta tills den är klar och ge beröm. Skäll inte på valpen om det skulle råka ske en olycka inne, de kan annars bli olyckliga och dra sig tillbaka när det är dags och du kan få svårare att upptäcka och hjälpa. Om du behöver lämna din valp ensam, se då till att det endast blir kortare stunder och att den är rastad och aktiverad innan. Den har då lättare att lägga sig till ro och vila under tiden du är borta. En vuxen hund ska aldrig lämnas ensam mer än 4-5 timmar per dag totalt.


Valpen har ett kort minne, utrusta dig med en hel del tålamod. Den ska lära sig massor av saker - bli rumsren, uppföra sig hyfsat i olika situationer, förstå och svara på olika kommandon och så vidare. Se till att inlärningen blir en positiv upplevelse och kom ihåg att beröm alltid är viktigare än tillrättavisning. Var konsekvent vid valpens inlärning annars kan den bli osäker på vad du och andra familjemedlemmar egentligen menar. Undersök gärna möjligeten att gå en valpkurs på er närmsta brukshundsklubb, det har både ni och valpen mycket nytta och glädje av. Finsk lapphund har lätt för att lära, men har även stor envishet så ha tålamod i er träning. Rasen är lämpad för en hel del olika aktiviteter så som  ex. spår, vallning, lydnad, agility, nosework, gympa med hund eller som turkompis. Hitta det som passar din livsstil och er bäst. En hund mår alltid bäst utav att ha någon form av meningsfull aktivitet/ hjärngympa.


Lek i samverkan med er valp för att tillsammans skapa en god kontakt och ha roligt ihop. Lek främjar er samhörighet bättre än att belöna hunden med godisbitar. Glöm inte heller att låta hunden ha tråkigt ibland och att lära sig vara i vila/ stillhet (passitivitetsträning). För mycket aktivitet kan skapa en stress hos hunden.

Lycka till med er lilla valp! Ni är alltid välkomna att ringa och fråga oss om allt som rör hunden, inga frågor är för dumma.