Nosework

Nosework

I princip kan du lära din hund att leta efter vilka dofter som helst.

Nosework är en rolig aktivitet för alla hundar och deras hundägare!


Nosework


Nosework sporten grundades i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien. Tanken var från början att hjälpa hundar på hundstallar att få en mer dräglig tillvaro med aktivering innehållande mental stimulans för att slutligen kunna placeras ut hundarna i hem runt om i USA. En utav grundarna till sporten (Ron) hade tidigare arbetat med tjänstehundar och han tog med sig idén om hur nosework kunde tränas ifrån sitt egna arbete med hundarna i tjänsten. Många hundar har ett sådant driv i sig av naturliga instinkter som att jaga och leta. Nosework ger dem naturligt utlopp att nyttja sina naturliga instinkter, effekten av en sådan aktivitetär en trött och nöjd hund.


Sporten kräver vare sig avancerad eller kostsam utrustning. Oavsett om du vill tävla eller träna är nosework en rolig aktivitet och enkelt sätt att berika din hunds liv. Ni kan i stort sett leta efter vilka dofter som helst. Hunden söker efter den doft, på vilket spår den sätts och i den miljö den vistas vid tillfället.


Inom nosework finns tre tävlingsklasser, varje klass innehåller fyra sökmoment. Inomhus, utomhus, fordon och behållarsök. Samtliga moment genomförs på tid, och för varje klass ökar svårighetsgraden. Dofter som används består av hydrolater från växterna eukalyptus, lagerblad och lavendel. En hydrolat består av vattenlösliga ämnen ifrån växtriket och har idag inga kända biverkningar för hundarna.


Vi har idag tre hundar som har klarat doftprov i eukalyptus för att få tävla i nosework; Oden (Ådi),  SE VCH Magiica´s Ravna samt deras dotter Magiica´s Turmalin..

 

Läs mer om nosework på:

Svenska Noseworkklubben

 


Jag och Magiica´s Ravna i fårhagen
Oden (Ådi) i fårhagen