Värme och kyla
Oden

Värme- och kyla

 

Värmeslag

Som hundägare har du ansvar för att aldrig lämna din hund i en varm bil. Hunden kan få värmeslag och till och med avlida om den blir överhettad. Under en varm sommardag blir det lätt extrema temperaturer i en parkerad bil. Det blir otroligt varmt i bilen på några få minuter, även om bilens fönster är öppna. Att parkera i skuggan är definitivt ingen lösning för att kunna ha kvar hunden i bilen. Solen flyttar sig under dagen och även vid sol dis/ molnighet ute blir det snabbt varmt i bilen.


Sätt aldrig hunden ensam i bilen även om det så är för en kort stund. Tänk efter i vilket syfte ni tar med hunden, måste den verkligen åka med?   


Undvik ansträngande aktiviteter med er hund under dagens varmaste timmar, gå promenad tidig morgon/ sen kväll och låt hunden vila mitt på dagen. Vi brukar ha en badbalja till våra hundar för att svalka tassarna i. Vi ger även is till våra hundar om det är extremt varmt. Ett tips är att frysa in några hundgodisar tillsammans med vatten i en plastlåda (matlåda) för att sedan ge hunden ett isblock att slicka på. Ett bra sätt för att försöka få i hunden mer vätska.


En silverduk reflekterar upp till ca 80 % av solen och släpper igenom luft så det blir mer behagligt för hund/ människa i värmen. Lägg över öppen bil, utställningstält eller häng upp i trädgården/ hundgård för extra skugga i de fall ni verkligen måste ha hund med er/ ute. Ex vid träning. Ha alltid översikt över er hund och dess välmående!

 

Symptomen för värmeslag är förhöjd kroppstemp. (41-43oC) och hunden hässjar våldsamt. Detta tillstånd är livshotande och måste behandlas akut. Skölj hundens huvud med kallt vatten, kyl tassarna i vatten och ta hunden till skuggan. Om du doppar hela hunden i iskallt vatten kan man ge kroppen en sådan chock att hjärtat stannar. Ta hunden till veterinär så fort som möjligt för undersökning och ev vidare behandling.


Temperatur i bil vid olika tider/ rådande förhållanden utomhus.

Kl. 08.30, temp ute +14 c med skugga ger +19 c i bil.

Kl. 09.30, temp ute +18 c med skugga ger +38 c i bil

Kl. 10.30, temp ute +20 c med sol/skugga ger +47 c i bil.

Kl. 11.10,  temp ute +20 c med solsken ger +58 c i bil.

Kl. 12.00, temp ute +23 c med solsken ger +62 c i bil.

Kl. 13.30, temp ute +23 c med solsken ger +85 c i bil.Köldskador

Lika viktigt är det att inte lämna hunden i bilen när kylan slår till. Tänk på att inte lämna hunden utan tillsyn om temperaturen sjunker under -5°C. Ett hundtäcke och ett värmande underlag för hunden att ligga på är bra att ha med vid bilresor vintertid. Hundar kan drabbas av förfrysningsskador precis som vi människor. Mest utsatta för kyla är små, äldre och sjuka hundar, men även valpar och hundar med lite underhullsfett/päls. Utstickande kroppsdelar så som tassar, öron och svanstipp är särskilt utsatta. Hanarnas pung kan vara i farozonen när temperaturen går ned, och tikarna ska vara försiktig med att vara stillasittande under långa perioder eftersom detta kan leda till urinvägsinfektion. Var vaksam på köldskador om de är frostiga, rodnade, svullna eller ömma. Gå hellre flera korta rundor per dag, istället för långa promenader.


Olika raser klarar av kylan olika bra. Faktorer som storlek och pälsmängd spelar självklart en roll. En tunnare hund med kort päls trivs bäst under ett varmt täcke. Hundar som busar och hoppar runt i snön är nöjda, men håll utkik efter tecken som att den växelvis lyfter på tassarna, haltar, kurar ihop eller går stelare och långsammare. Notera även om hunden börjar skaka i kroppen för att generera värme. Tassarna kan behöva lite extra vinteromsorg. I tätorter där det saltas mot halka är det viktigt att tvätta av tassarna ordentligt efter promenaden. Behandla med mjukgörande tassalva som skyddar mot vägsalt och isbildning mellan trampdynorna. Själv har jag använt försvarets hudsalva/stift med goda resultat.


Aktiva hundar, exempelvis jakthundar och draghundar, kan behöva ett särskilt foder för högpresterande i samband med köldperioder. Vanligtvis kan du öka den normala fodergivan för din hund om du märker att den behöver mer energi vintertid. Eventuella foderbyten ska ske gradvis för att vänja hundens mage. Vintermotion på skidor och skridskor är härligt, men tänk på att hunden inte tar sig fram lika lätt i djup snö. Behöver du inte ha med dig hunden så lämna den hellre hemma, eller anpassa dina aktiviteter till hundens förutsättningar. Glöm inte att flest hundar drunknar under vintern, undvik lömska isar och stäm av isens tjocklek noga. Ha alltid hunden kopplad i sele innan ni glider iväg på isen.


Tänk även på att:

Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon, högst 3 timmar enligt huvudregeln.

Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.

Under transport ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.Glykolförgiftning

Glykol används som kylarvätska till bilar, när det spills eller läcker ut på marken innebär det en fara för våra hundar. Glykol smakar sött för djuren och det krävs endast att hunden fått i sig små mängder för att det ska orsaka obotliga njurskador. 4,4 ml/ per kilo kropps-vikt utgör dödlig dos för hundar. Hjärnan påverkas och hunden kan upplevas som berusad. Först uppvisar hunden att den blir slö, lite vinglig, kräks, samt dricker och kissar mycket. Vid intag av större mängder glykol krampar hunden, blir medvetslös och dör.


12-24 timmar efter att förgiftningen inträffat kan hunden plötsligt tyckas må mycket bättre igen, men efter 24-72 timmar inträffar sista stadiet då njurarna helt slutar att fungera och hunden drabbas av urinförgiftning. Hunden slutar då att kissa, den kräks och mår mycket dåligt. Om hunden inte kommer till veterinär för sent är det inte säkert att djurets liv går att rädda. Försök få hunden att kräkas, och ta den snabbt till en veteriär om du misstänker att den har fått i sig glykol. Veterinären kan då ge kräkframkallande medel.


Om hunden har kommit in i tid kommer den att få etanol, dvs alkohol direkt i blodet via dropp. Alkoholen förhindrar glykolen att bilda de skadliga ämnen som förstör njurarna. Hunden kan behöva dropp i flera dagar och kommer under tiden att vara berusad av spriten och kräver därför kontinuerlig tillsyn. Har däremot njursvikten redan börjat så hjälper det inte att sätta in etanol. Det viktiga är alltså att förkorta tiden från att hunden fått i sig glykolen tills den kommer in för behandling