Magiicas Kennel

Lapphunden ska en tät päls med täckhår och underull som isolerar både mot värme och kyla. Täckhåren ska vara sträva med grov struktur medan underullen ska vara riklig och mjuk. Lapphundens pälsstruktur bidrar till att smutsen lätt trillar av. Hunden blir inte heller blöt direkt inpå huden när de regnar, utan regnet faller lätt av.


Lapphunden fäller rikligt ca 2 gånger per år, första gången vanligtvis i samband med skifte från valp till vuxenpäls (vilket sker ungefär vid 1-1,5 års ålder), därefter vid säsongsskifte eller som för tikar inför/ efter löp. Pälsen håller sig normalt sett fin, men kräver ändå viss pälsvård. Det är viktigt att borsta hunden noga då och då för att underullen inte ska filta/ tova ihop sig, vilket särskilt är att beakta under fällningsperioder. Även hundens halskrage och pälsen på svans och hasor måste redas ut med jämna mellanrum. Om inte underullen borstas ur kan hunden börja lukta illa och hudproblem uppstå. Använd er av en tandad kam/ karda samt underullskarda. Med fördel kan lös päls fönas ut med en blaster (hundfön). Marknaden erbjuder många olika typer av fönar där både värme och blåsstyrka kan regleras.


Att föna lapphundens päls ger flera olika funktioner. Dels luggar det inte hunden och du får ur mer av den lösa pälsen än om du bara borstar. Dels torkar pälsen fortare än om den får självtorka när du har badat din hund, vilket minskar risken för att hunden ska drabbas av våteksem och andra obehagliga besvär. Märk väl att du endast behöver bada hunden när det verkligen behövs, ex. om den har rullat sig i något äckligt eller badat i en dypöl. Ofta räcker det med att ge hunden en vanlig vattenavsköljning. Använd inte schampo i onödan, och om det behövs välj ett för sträv päls. Om du badar hunden för ofta blir pälsen för mjuk, tappar sin grova struktur och står inte emot yttre påverkan på samma sätt. Vi badar våra hundar väldigt sällan, om ens alls, och då bara när det är absolut nödvändigt. 


Tänk efter om du verkligen behöver bada hunden ordentligt, eller om det räcker med en vattenavsköljning. Om du nödvändigtvis måste bada hunden se till att använda ett bra hundschampo som är anpassat för lapphundens pälsstruktur. En del schampoo kan medverka till att ta bort det naturliga fettet i pälsen (torkar ut) eller ger hunden en mjukare päls, något vi inte eftersträvar på lapphunden.     


Vissa hundar kan också få förändrad pälskvalitet efter kastrering/ sterilisation. Pälsen kan bli mjukare, ulligare och rikligare. Det är lätt att pälsen tovar ihop sig och blir besvärlig att reda ut om den inte sköts regelbundet. Detta är framför allt ett problem för raser med mycket päls så som lapphunden. Kastrera eller sterilisera din hund enbart om det finns medicinska orsaker som gör det nödvändigt!


Kom också ihåg att lapphundens päls absolut inte ska trimmas eller klippas ner. Använd heller aldrig en furminator (pälskniv) på en lapphund, då denna skär sönder och förstör pälsen totalt. Det tar otroligt lång tid för en klippt eller förstörd pälsstruktur att återfå sin naturliga funktion/ utseende.       


The illustration shows a dogs coat function

Pälsvård